Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψυχοθεραπεία: πώς λειτουργεί;

Ψυχοθεραπεία: μια βουτιά στα βαθιά της ύπαρξής μας και της προσωπικής μας ιστορίας. Μια επιλογή αντίθετη προς τις εφήμερες ανακουφίσεις του ψυχισμού μας και τις επιφανειακές επιλογές απολαύσεων. Μια ανάγκη αντίστασης στο εξαντλητικό τρόπο ζωής της καθημερινότητας.

Ανακαλύπτουμε τα συναισθήματά μας
Τα συναισθήματά μας καταπιέζονται με όλο και περισσότερους τρόπους. Επιπεδώνονται πίσω από τους τσιμεντένιους τοίχους της αστικής ζωής. Μουδιάζουν μπροστά στην υπνωτιστική επίδραση της οθόνης. Πνίγονται μέσα στα ανταγωνιστικά μας κίνητρα. Στην ψυχοθεραπεία υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος να εκφραστούμε και να αναλύσουμε τα μη λεκτικά σημάδια που μπορούν να δώσουν πιο ακριβείς πληροφορίες για εμάς. Να συνδεθούμε με εκείνο το παιδί που δεν είχε ακόμα “εκπαιδευτεί” στο να προσανατολίζει τα θέλω του με βάση τις ανάγκες των άλλων. Ένα παιδί αυθόρμητο, που αφουγκραζόταν τα συναισθήματα των άλλων με ευστοχία και εξέφραζε ελεύθερα τον δικό του εσωτερικό κόσμο. Πριν εγκλωβίσουν τον αυθορμητισμό και τις αισθήσεις του οι κοινωνικές επιταγές.

Αποκτάμε έλεγχο του εαυτού μας
Η ψυχοθεραπεία είναι σαν μια κατάδυση στο βυθό, όπου τίποτα δεν μπορεί να κουκουλωθεί, να γίνει με βία, να αφεθεί στην τυχαιότητα. Στα θαλάσσια ύδατα αναγκαζόμαστε να ελέγχουμε το σώμα μας, να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητές μας, να αποδεχόμαστε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι, να αφουγκραζόμαστε τις προθέσεις της θάλασσας και να συντονιζόμαστε με αυτές. Η θεραπεία αντίστοιχα είναι ο τόπος όπου μαθαίνουμε να δίνουμε σημασία στις σκέψεις, στα συναισθήματά μας, στην αλληλεπίδραση με το θεραπευτή. Οι αμυντικές στρατηγικές που χρησιμοποιούσαμε μέχρι στιγμής ώστε να “επιπλέουμε στην επιφάνεια της θάλασσας”, εντοπίζονται και αναλύονται. Ώστε να μπορέσουμε να μπορέσουμε να απολαύσουμε όλες τις δυνατότητες της απεραντοσύνης της.

Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε
Στο θεραπευτικό δωμάτιο εκτυλίσσεται η συνάντηση δύο ανθρώπων, με ένα χώρο που γεμίζει από την αλληλεπίδραση. Πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτή η συνύπαρξη ώστε να είναι θεραπευτική; Δεν είναι μια απλή συνομιλία, οδηγίες επιβίωσης ή συμβουλές. Ο θεραπευτής γίνεται συνοδοιπόρος. Χρειάζεται να νιώσει, να νοιαστεί, να συμπορευτεί. Υπάρχει αμοιβαιότητα, ανταλλαγή. Ο θεραπευόμενος δε βουτάει στα βαθιά μόνος του. Έχει μαζί του τον θεραπευτή και χρειάζεται να ανακαλύψουν μαζί τους τρόπους μιας αρμονικής επικοινωνίας.

Απεγκλωβιζόμαστε από τις άμυνές μας
Στο θεραπευτικό δωμάτιο δεν μπορούμε να αποφύγουμε, να υποκριθούμε, να χρησιμοποιήσουμε οικείες τακτικές για να συγκαλύψουμε συνθήκες που μας πονούν. Γιατί ακόμα και όταν χρησιμοποιείται αυτό το οπλοστάσιο μηχανισμών αποφυγής, ο θεραπευτής χρειάζεται να το εντοπίσει μαζί με τον θεραπευόμενο, ώστε να κατανοήσουν τι είναι αυτό που δεν αντέχεται και χρειάζεται να αποφευχθεί με επιφανειακό τρόπο.

Και αν εκ πρώτης όψεως μας φαίνεται δύσκολη μια εμπειρία κατάδυσης, γνωρίζοντας τους πολύτιμους θησαυρούς που έχει να μας προσφέρει ο βυθός, ίσως καταλάβουμε ότι αξίζει τον κόπο. Γιατί αν καταφέρουμε να φτάσουμε βαθιά θα ανακαλύψουμε την αρμονία, τη γαλήνη, τις απέραντες δυνατότητες του βυθού και του ψυχισμού μας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιογραφικό Σημείωμα

Είμαι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών και κάτοχος Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου (αριθμ. Πρωτ. 4883/18-09-2009). Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Ψυχολογία του Leiden University στην Ολλανδία. Η ειδίκευσή μου στην ψυχοθεραπεία έγινε στο Ινστιτούτο Γνωσιακής Αναλυτικής Θεραπείας, με βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο και τον Διαλεκτικό Εαυτό.  Παρακολούθησα το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Κλινική Ψυχοπαθολογία» του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ και της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινητείου Νοσοκομείου. Καθώς και το ε τήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο "Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση" του ίδιου φορέα. Συνεχίζω να παρακολουθώ τις επιστημονικές εξελίξεις στην ψυχολογία σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια. Εργάστηκα για 8 χρόνια στην Εταιρία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Ίρις» (Ψυχαργώς Β’ Φάση) και στην ΜΚΟ "Κλίμακα" . Κύρια απασχόλησή μου ήταν η εκμάθηση κοινωνικών

Ζώντας στα όρια: Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας περιγράφουν τον ψυχισμό τους σαν μια διαρκή ταλάντευση από το απόλυτο κενό στην έκρηξη συναισθημάτων και σκέψεων. Ζουν στα όρια, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη ψύχωση. Όλα βιώνονται στον υπέρτατο βαθμό, δεν υπάρχουν ήπιες καταστάσεις και διαρκώς εναλλάσσονται. Η αστάθεια διατρέχει όλες τις πτυχές της ζωής τους: τη συμπεριφορά τους, την εικόνα του εαυτού τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τα συναισθήματά τους. Γι’ αυτό και δεν έχουν μια συγκροτημένη αίσθηση εαυτού, μετατοπίζονται διαρκώς, νιώθοντας πως δεν έχουν ταυτότητα και καθορίζονται από τις διαθέσεις του άλλου. Ο ετεροκαθορισμός τους αποτελεί γι’ αυτούς τεράστιο βάρος. Έχουν ανάγκη να γαντζωθούν από τον άλλο για να νιώσουν ότι υπάρχουν, καταλήγοντας να τον εξιδανικεύουν ώστε να συνεχίσουν να βρίσκουν λόγο να είναι εξαρτητικοί μαζί του. Ο φόβος της εγκατάλειψης είναι αυτός που πυροδοτεί ένα φαύλο κύκλο εξιδανίκευσης- υποτίμησης. Η οποιαδήποτε αντίδραση με αρνητικό πρό

Η επαφή με το συναίσθημα στην ψυχοθεραπεία

-Θυμάμαι πως με τους γονείς μου δεν είχαμε ιδιαίτερη επαφή. Ο καθένας ήταν αποκομμένος στο χώρο του. - Πώς αισθάνεσαι για αυτό; -Ήταν πολύ απασχολημένοι με διάφορες υποχρεώσεις. Ο πατέρας μου δούλευε πολλές ώρες, η μητέρα μου είχε να αναθρέψει εμένα και την αδελφή μου. Τους καταλαβαίνω. Το παραπάνω ερώτημα («πώς αισθάνεσαι») μοιάζει τόσο απλό και όμως η απάντηση του μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλά ελλείμματα και οδυνηρές πραγματικότητες. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι θεραπευόμενοι δυσκολεύονται να περιγράψουν το συναίσθημά τους. Αποφεύγουν ασυνείδητα την άμεση επαφή με την εσωτερική τους εμπειρία, περνώντας αυτομάτως στο κομμάτι της λογικής επεξεργασίας. Στην παραπάνω απάντηση, ο θεραπευόμενος επεξηγεί τους λόγους της απόστασης με τους δικούς του, τους δικαιολογεί, αλλά δεν περιγράφει πώς αισθάνεται. Αυτή η απάντηση συγκαλύπτει, συγκρατεί. Κρύβει οδύνη για το χρόνο που διήνυσε μόνος του. Θυμό για το χώρο που δεν του έδωσαν ώστε να μοιραστεί μαζί τους τις επιθυμίες του, τ