Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψυχοθεραπεία: πώς λειτουργεί;

Ψυχοθεραπεία: μια βουτιά στα βαθιά της ύπαρξής μας και της προσωπικής μας ιστορίας. Μια επιλογή αντίθετη προς τις εφήμερες ανακουφίσεις του ψυχισμού μας και τις επιφανειακές επιλογές απολαύσεων. Μια ανάγκη αντίστασης στο εξαντλητικό τρόπο ζωής της καθημερινότητας.

Ανακαλύπτουμε τα συναισθήματά μας
Τα συναισθήματά μας καταπιέζονται με όλο και περισσότερους τρόπους. Επιπεδώνονται πίσω από τους τσιμεντένιους τοίχους της αστικής ζωής. Μουδιάζουν μπροστά στην υπνωτιστική επίδραση της οθόνης. Πνίγονται μέσα στα ανταγωνιστικά μας κίνητρα. Στην ψυχοθεραπεία υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος να εκφραστούμε και να αναλύσουμε τα μη λεκτικά σημάδια που μπορούν να δώσουν πιο ακριβείς πληροφορίες για εμάς. Να συνδεθούμε με εκείνο το παιδί που δεν είχε ακόμα “εκπαιδευτεί” στο να προσανατολίζει τα θέλω του με βάση τις ανάγκες των άλλων. Ένα παιδί αυθόρμητο, που αφουγκραζόταν τα συναισθήματα των άλλων με ευστοχία και εξέφραζε ελεύθερα τον δικό του εσωτερικό κόσμο. Πριν εγκλωβίσουν τον αυθορμητισμό και τις αισθήσεις του οι κοινωνικές επιταγές.

Αποκτάμε έλεγχο του εαυτού μας
Η ψυχοθεραπεία είναι σαν μια κατάδυση στο βυθό, όπου τίποτα δεν μπορεί να κουκουλωθεί, να γίνει με βία, να αφεθεί στην τυχαιότητα. Στα θαλάσσια ύδατα αναγκαζόμαστε να ελέγχουμε το σώμα μας, να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητές μας, να αποδεχόμαστε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι, να αφουγκραζόμαστε τις προθέσεις της θάλασσας και να συντονιζόμαστε με αυτές. Η θεραπεία αντίστοιχα είναι ο τόπος όπου μαθαίνουμε να δίνουμε σημασία στις σκέψεις, στα συναισθήματά μας, στην αλληλεπίδραση με το θεραπευτή. Οι αμυντικές στρατηγικές που χρησιμοποιούσαμε μέχρι στιγμής ώστε να “επιπλέουμε στην επιφάνεια της θάλασσας”, εντοπίζονται και αναλύονται. Ώστε να μπορέσουμε να μπορέσουμε να απολαύσουμε όλες τις δυνατότητες της απεραντοσύνης της.

Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε
Στο θεραπευτικό δωμάτιο εκτυλίσσεται η συνάντηση δύο ανθρώπων, με ένα χώρο που γεμίζει από την αλληλεπίδραση. Πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτή η συνύπαρξη ώστε να είναι θεραπευτική; Δεν είναι μια απλή συνομιλία, οδηγίες επιβίωσης ή συμβουλές. Ο θεραπευτής γίνεται συνοδοιπόρος. Χρειάζεται να νιώσει, να νοιαστεί, να συμπορευτεί. Υπάρχει αμοιβαιότητα, ανταλλαγή. Ο θεραπευόμενος δε βουτάει στα βαθιά μόνος του. Έχει μαζί του τον θεραπευτή και χρειάζεται να ανακαλύψουν μαζί τους τρόπους μιας αρμονικής επικοινωνίας.

Απεγκλωβιζόμαστε από τις άμυνές μας
Στο θεραπευτικό δωμάτιο δεν μπορούμε να αποφύγουμε, να υποκριθούμε, να χρησιμοποιήσουμε οικείες τακτικές για να συγκαλύψουμε συνθήκες που μας πονούν. Γιατί ακόμα και όταν χρησιμοποιείται αυτό το οπλοστάσιο μηχανισμών αποφυγής, ο θεραπευτής χρειάζεται να το εντοπίσει μαζί με τον θεραπευόμενο, ώστε να κατανοήσουν τι είναι αυτό που δεν αντέχεται και χρειάζεται να αποφευχθεί με επιφανειακό τρόπο.

Και αν εκ πρώτης όψεως μας φαίνεται δύσκολη μια εμπειρία κατάδυσης, γνωρίζοντας τους πολύτιμους θησαυρούς που έχει να μας προσφέρει ο βυθός, ίσως καταλάβουμε ότι αξίζει τον κόπο. Γιατί αν καταφέρουμε να φτάσουμε βαθιά θα ανακαλύψουμε την αρμονία, τη γαλήνη, τις απέραντες δυνατότητες του βυθού και του ψυχισμού μας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιογραφικό Σημείωμα

Είμαι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών και κάτοχος Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου (αριθμ. Πρωτ. 4883/18-09-2009). Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Ψυχολογία του Leiden University στην Ολλανδία. Η ειδίκευσή μου στην ψυχοθεραπεία έγινε στο Ινστιτούτο Γνωσιακής Αναλυτικής Θεραπείας, με βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο και τον Διαλεκτικό Εαυτό.  Παρακολούθησα το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Κλινική Ψυχοπαθολογία» του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ και της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινητείου Νοσοκομείου. Καθώς και το ε τήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο "Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση" του ίδιου φορέα. Συνεχίζω να παρακολουθώ τις επιστημονικές εξελίξεις στην ψυχολογία σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια. Εργάστηκα για 8 χρόνια στην Εταιρία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Ίρις» (Ψυχαργώς Β’ Φάση) και στην ΜΚΟ "Κλίμακα" . Κύρια απασχόλησή μου ήταν η εκμάθηση κοινωνικών...

Τι προσφέρει η ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Η διαδρομή χρειάζεται τόλμη, καθώς κάποιες φορές ο δρόμος έχει δυσκολίες, αλλά το αίσθημα απελευθέρωσης, όσο εξελίσσεται αυτή η εσωτερική διαδρομή, μας δικαιώνει. Η απελευθέρωση έχει να κάνει με το βάρος που κουβαλούσαμε, χωρίς να μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να το εκφράσουμε. Αυτό το βάρος εμπεριέχει ενοχές, τραυματικές εμπειρίες, βία, άγχη, φόβους. Πώς είναι να “είμαι” αναγνωρίζοντας όλα τα κομμάτια του εαυτού μου; Αγκαλιάζοντας με αποδοχή όλες τις πλευρές μου; Εφευρίσκοντας καινούριους τρόπους να σχετίζομαι; Βασικός στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να δοθεί περιεχόμενο σε ό, τι αδιαμόρφωτο υπάρχει μέσα μας και μας πιέζει γιατί δεν έχει βιωθεί με ολοκληρωμένο τρόπο. Στην ψυχοθεραπεία το παιχνίδι παίζεται από την αρχή με άλλους όρους. Η διαθεσιμότητά του θεραπευτή και η ύπαρξη αυτού του χώρου για τον εαυτό, επιτρέπει στον θεραπευόμενο να ζωντανέψει την προσωπική του ιστορία, να αναλυθεί και να αποκτήσει ένα καινούριο περιεχόμεν...

Άρχισε να είσαι τώρα αυτό που θα γίνεις μετά*

«Ολοκληρωμένος άνθρωπος: ένας άνθρωπος που μπορεί να είναι όλο και περισσότερο οι δυνατότητές του». Carl Rogers Ευθύνη, βούληση, επιθυμία, απόφαση. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει κάποιος το ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Είστε έτοιμοι να πάρετε την ευθύνη του εαυτού σας; Να πάψετε να πιστεύετε πως τα προβλήματα προέρχονται μόνο από παράγοντες έξω από εσάς; Μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας μπορούμε να ανακαλύψουμε ποιά είναι η συμβολή μας στη δημιουργία καταστάσεων που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Η ανάληψη ευθύνης για κάθε αυτοπαγίδευση και η κατανόηση της κατάστασης είναι εχέγγυο για την ελευθερία μας. Η απόφαση για το ξεκίνημα ψυχοθεραπείας είναι δύσκολη. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε πως και η επιλογή να πορευόμαστε με τις δυσκολίες μας είναι και αυτή μια απόφαση. Αν αυτό που ζητάμε από τον εαυτό μας είναι η πραγμάτωση των δυνατοτήτων μας, η ολοκλήρωση και η ψυχική ωρίμανση, τότε η θεραπευτική διαδικασία βοηθάει σημαντικά. Καθώς η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου ...