Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψυχοθεραπεία: επένδυση στον εαυτό

Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να καλύψουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και αγωνίες με επιλογές εφήμερης διάρκειας, αλλά άμεσης δράσης. Μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδος μπορεί να «συγκαλυφθεί» με αγορές ή με κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού κτλ. Η προσωρινή ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο προσδίδει ένα αίσθημα ικανοποίησης, όμως για να υπάρξει ψυχική μετακίνηση χρειάζεται χρόνος και δουλειά. Είναι πολύ πιο απλό να ξεδώσουμε πχ ψωνίζοντας, σε μια περίπτωση χωρισμού, από το να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας και να ξεδιπλώσουμε τις σκέψεις μας.
Είναι λογικό να μας φοβίζει το τι θα αποκαλυφθεί, άλλωστε γι΄αυτό και το αποσιωπούμε με διάφορες αμυντικές διεργασίες. Παρόλα αυτά είναι ακόμα πιο ψυχοφθόρο να απωθούμε διαρκώς δυσεπίλυτα τραύματα. Έχουμε συνηθίσει να δεσμευόμαστε με ανθρώπους και καταστάσεις που μας ταλαιπωρούν. Ποτέ δεν είναι αργά να επενδύσουμε σε μια υγιή διαδικασία. Να αφοσιωθούμε σε μη ψυχοφθόρες καταστάσεις.
Η δέσμευση και η αφοσίωση στη θεραπευτική διαδικασία είναι από μόνο του ένα στόιχημα, που όμως μπορεί να κερδηθεί.
Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αυτός που ακολουθεί θεραπεία είναι αδύναμος ή ευθυνόφοβος. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο πιο δύσκολο είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό που μας δυσκολεύει από το να πάρουμε ένα «χάπι» για να περάσει ο πόνος. Μπορούμε να θυμηθούμε όλες τις επιπόλαιες επιλογές μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβληματικές καταστάσεις, ώστε να απαντήσουμε στο ερώτημα περί ευθυνών.
Και μπορούμε να αναλογιστούμε τις φορές που έχουμε αναθέσει σε ειδικούς να μας λύσουν το πρόβλημα. Στη θεραπεία χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές. Ο θεραπευόμενος δεν ακολουθεί οδηγίες, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία ψυχικής ενηλικίωσης. Μας αξίζει να μάθουμε να συμμετέχουμε και όχι να παρακολουθούμε τη ζωή μας σαν ταινία που επαναλαμβάνεται σε μια οθόνη.
Είναι δύσκολο και άβολο να επενδύουμε στον εαυτό μας, να τον φροντίζουμε, να του δίνουμε χώρο και χρόνο για να σκεφτούμε για αυτόν. Ίσως να είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και να μην είχε επενδύσει κανείς σε εμάς πρωτύτερα. Ίσως να νιώθουμε ότι δεν το αξίζουμε γιατί δεν νιώσαμε ποτέ ότι είμαστε άξιοι αποδοχής, προσοχής και εμπιστοσύνης. Μας αξίζει να επενδύσουμε στον εαυτό μας, μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας και όχι με προβληματικό τρόπο, ακόμα και αν δεν το έκανε κανείς νωρίτερα.
Συνήθως φέρνουμε αντιστάσεις στην ψυχική μας αλλαγή προβάλλοντας το οικονομικό κόστος της θεραπείας σαν δικαιολογία. Η αλήθεια είναι πως ο χρηματικός παράγοντας είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά τη δυσκολία μας να αντιμετωπίσουμε το ψυχικό κόστος μιας αλλαγής. Ουσιαστικά αρνούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα μιας εσωτερικής βελτίωσης. Αρνούμαστε να μετακινηθούμε, δεν είμαστε έτοιμοι να προσπαθήσουμε, φοβόμαστε τις αλλαγές. Αλλά δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε -σε συνειδητό επίπεδο- τη δυσκολία μας, εξ’ ου και φέρνουμε τη δυσκολία μας σε επίπεδο χρηματικού κόστους, που είναι πολύ πιο απτό και αναγνωρίσιμο.
Ποτέ δεν είναι αργά να αναλογιστούμε το κόστος του να μένουμε αδρανείς ή του να συνεχίσουμε να δρούμε με λάθος διεργασίες. Ας δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να σκεφτεί τι μας εμποδίζει να επενδύσουμε στην προσωπική μας ανάπτυξη και ευημερία. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος για να τον ξοδεύουμε σε λάθος διαδικασίες.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιογραφικό Σημείωμα

Είμαι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών και κάτοχος Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου (αριθμ. Πρωτ. 4883/18-09-2009). Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Ψυχολογία του Leiden University στην Ολλανδία. Η ειδίκευσή μου στην ψυχοθεραπεία έγινε στο Ινστιτούτο Γνωσιακής Αναλυτικής Θεραπείας, με βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο και τον Διαλεκτικό Εαυτό.  Παρακολούθησα το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Κλινική Ψυχοπαθολογία» του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ και της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινητείου Νοσοκομείου. Καθώς και το ε τήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο "Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση" του ίδιου φορέα. Συνεχίζω να παρακολουθώ τις επιστημονικές εξελίξεις στην ψυχολογία σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια. Εργάστηκα για 8 χρόνια στην Εταιρία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Ίρις» (Ψυχαργώς Β’ Φάση) και στην ΜΚΟ "Κλίμακα" . Κύρια απασχόλησή μου ήταν η εκμάθηση κοινωνικών...

Τι προσφέρει η ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Η διαδρομή χρειάζεται τόλμη, καθώς κάποιες φορές ο δρόμος έχει δυσκολίες, αλλά το αίσθημα απελευθέρωσης, όσο εξελίσσεται αυτή η εσωτερική διαδρομή, μας δικαιώνει. Η απελευθέρωση έχει να κάνει με το βάρος που κουβαλούσαμε, χωρίς να μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να το εκφράσουμε. Αυτό το βάρος εμπεριέχει ενοχές, τραυματικές εμπειρίες, βία, άγχη, φόβους. Πώς είναι να “είμαι” αναγνωρίζοντας όλα τα κομμάτια του εαυτού μου; Αγκαλιάζοντας με αποδοχή όλες τις πλευρές μου; Εφευρίσκοντας καινούριους τρόπους να σχετίζομαι; Βασικός στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να δοθεί περιεχόμενο σε ό, τι αδιαμόρφωτο υπάρχει μέσα μας και μας πιέζει γιατί δεν έχει βιωθεί με ολοκληρωμένο τρόπο. Στην ψυχοθεραπεία το παιχνίδι παίζεται από την αρχή με άλλους όρους. Η διαθεσιμότητά του θεραπευτή και η ύπαρξη αυτού του χώρου για τον εαυτό, επιτρέπει στον θεραπευόμενο να ζωντανέψει την προσωπική του ιστορία, να αναλυθεί και να αποκτήσει ένα καινούριο περιεχόμεν...

Άρχισε να είσαι τώρα αυτό που θα γίνεις μετά*

«Ολοκληρωμένος άνθρωπος: ένας άνθρωπος που μπορεί να είναι όλο και περισσότερο οι δυνατότητές του». Carl Rogers Ευθύνη, βούληση, επιθυμία, απόφαση. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει κάποιος το ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Είστε έτοιμοι να πάρετε την ευθύνη του εαυτού σας; Να πάψετε να πιστεύετε πως τα προβλήματα προέρχονται μόνο από παράγοντες έξω από εσάς; Μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας μπορούμε να ανακαλύψουμε ποιά είναι η συμβολή μας στη δημιουργία καταστάσεων που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Η ανάληψη ευθύνης για κάθε αυτοπαγίδευση και η κατανόηση της κατάστασης είναι εχέγγυο για την ελευθερία μας. Η απόφαση για το ξεκίνημα ψυχοθεραπείας είναι δύσκολη. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε πως και η επιλογή να πορευόμαστε με τις δυσκολίες μας είναι και αυτή μια απόφαση. Αν αυτό που ζητάμε από τον εαυτό μας είναι η πραγμάτωση των δυνατοτήτων μας, η ολοκλήρωση και η ψυχική ωρίμανση, τότε η θεραπευτική διαδικασία βοηθάει σημαντικά. Καθώς η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου ...